The Rye Apartments

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED

Location – London

Architect – Tikari Works

Structural engineer – Webb Yates

Wood supplier – Stora Enso

CLT subcontractor – Eurban

3-layer board – Binderholz

Species – Austrian spruce

This development of ten sustainable apartments sits on a prominent corner site. A mix of one, two, and three-bedroom units are set in two blocks that respond independently to the changing scale across the site. The user's quality of life is at the heart of the design. The project was driven by two key considerations; how to resist standardised or default positions within housing design, and how to minimise the materials, embodied carbon and cost. CLT was used for the superstructure and all the internal walls and staircases. The CLT is exposed throughout, creating large, light-filled spaces and a comforting atmosphere. These volumes are detailed with white-washed ash floors. Delicate spruce strips form dropped ceilings in the hallways and bathrooms. Kitchens cabinets are made from CNC grooved three-layer spruce ply boards and the worktops are made from recycled paper. The limited palette of natural materials helps to minimise visual clutter.