Swimming Pool Hall at King’s College School

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED

Location – Wimbledon

Architect – David Morley Architects

Client – King's College Wimbledon

Structural engineer – Price & Myers

Main contractor – Knight Harwood

Timber contractor – B&K Structures

Joinery – Suffolk and Essex Joinery Ltd

Wood supplier – Metsa Group Ltd

Species – spruce, pine, fir, larch (European)

The Swimming Pool Hall is one of three linked pavilions comprising a new sports centre for the school. The building's design has strong visual connections between indoors and outdoors to encourage physical activity among students whilst seamlessly connecting the old facilities. The form of the roof evokes a dynamic sense of movement in water. From outside, it sweeps down to respect the boundary with a Grade 2* listed building. Internally, it sweeps up to accommodate a viewing gallery. Curved glulam beams support CLT roof panels with integral timber acoustic linings. The roof's geometry and pale stained finish reflect natural top-light and artificial uplighters, eliminating the need for any light fittings above the pool. The flush pool edge and glazing on three sides allow views to the outside.