MOTHER…

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED

Location – Wicken Fen

Architect – Studio Morison

Client – National Trust / Wysing Arts Centre

Structural engineer – Artura

Joinery & wood supplier – Studio Morison

Milling – Goodmans's Mill

Species – Douglas fir, hemlock, grand fir (Wales)

Installed in the Wicken Fen Nature Reserve, MOTHER.. is a deceptively large sculpture designed to look like the haystacks that used to be found locally. Slender openings reveal that it is actually a shelter, inviting those walking in the wild fenland landscape to pause for a moment and reflect. The shape and proportions of the structure are based on the traditional haystack with a conical top. The sloping top forms a roof with a small oculus at its peak. The artists built the circular frame for the structure using timber felled from their own forest in north Wales and milled in their workshop. Two entrance openings were created by leaving two sections of the building frame empty. As a result, they span all the way up from floor to roof.