HOUSE FOR THEO + OSKAR

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED

Location – Surrey

Architect – Tigg + Coll Architects

Structural engineer – engenuiti

Main contractor – Ballymore

Joinery & wood supplier – Buckland Timber

Species – Siberian larch glulam

A light, spacious and barrier-free home was needed for the clients and their two young boys who suffer from Duchenne Muscular Dystrophy. In particular, the client wanted to create generous bedrooms and to better connect the house with the garden. The existing 1930s bungalow has been re-modelled and extended to meet the children’s current and future needs as their mobility changes over time. The extension's glulam diagrid roof, which cantilevers 4.5m, acts as a continuous timber canopy and reflects the house's woodland setting. The free-spanning roof allows for large bedrooms that can fit adjustable beds and turning circles required for motorised wheelchairs. Internally, the roof has been left exposed to add warmth and interest. Hoists and other health equipment that the boys may need in future can be supported directly off the exposed joists. Natural engineered wood has been used for the bedroom floors.